Prednosti i mane nudizma?

Najpoznatiji film o nudizmu snimljen na našim prostorima je svakako „Lepota poroka“, ali mi mislimo da kada govorimo o nudizmu zapravo treba da govorimo o „lepoti izbora“.

Mnogi nudisti kažu da više nisu želeli da idu na obične plaže nakon što su prvi put probali da potpuno goli uđu u vodu ili da izlože čitavo svoje telo sunčevim zracima. Nudisti posebno ističu osećaj slobode i oslobođenosti koji nikada ranije nisu iskusili na taj način. Zato je nudizam i stvar senzibiliteta, ljubavi prema prirodi i žudnje za slobodom.

nudist-beach

Međutim, u našem konzervativnom društvu mnogi nudizam smatraju skaradnim. Ako pokušate da se preko Interneta informišete o nudizmu, na stranim i domaćim forumima prvo ćete naići na ljude koji nikada nisu bili na nudističkoj plaži ali se spremno zgražavaju i gade starih ili debelih ljudi, do onih koji osuđuju porodični naturizam i tvrde da „nije prirodno“ da roditelji i deca budu goli na plaži. Uz to, na svakom koraku ćete naći mitove o swingerskim žurkama, pohotnim pogledima, orgijama, perverzijama itd.

Alan Erl, psihotarapeut i seksolog kaže da „nudizam po sebi nikako ne asocira na erotiku i seks.“ i objašnjava da je „ono što budi erotsku želju zapravo način na koji se telo predstavlja, kao i emocije. Odatle i presudni uticaj prve ljubavi na telo. Budući da sopstvenu lepotu sagledavamo u očima drugih, kada prvi muškarac koji ženu vidi nagu, doživi je kao lepu i to joj saopšti, to postaje oslonac njenog životnog samopouzdanja.“

Nudisti uživaju u prirodi i prirodnosti, u suncu i u osećaju vode na nagom telu. Nudizmom prihvataš sebe i ljude oko sebe, bez stega i predrasuda.

Sa druge strane, svake godine na nudističkim plažama žuta štampa krišom fotografiše neku glumicu ili drugu javnu ličnost nakon čega je obavezno razvlače preko naslovnih strana tabloida i stavljaju na stub srama. Za novinare nudisti su „golaći“ čije se ponašanje kosi sa navikama „normalnih“ ljudi, iako je zapravo danas u Srbiji veća sramota biti novinar nego biti nudista.

5e8f4a1f3a

Na zvaničnim nudističkim plažama i u turističkim kompleksima namenjenim nudistima fotografisanje je strogo zabranjeno i čuvari aktivno rade na zaustavljanju novinara žute štampe i drugih uljeza, iako im to ne pođe uvek za rukom. Nudisti s pravom očekuju privatnost na nudističkim plažama i svako novinarsko vršljanje ili neko drugo uznemiravanje štetno je za ugled nekog nudističkog odmarališta.

Ako nikad do sada niste bili na nudističkoj plaži ili čak niste goli ušli u vodu ili legli na sunce, mi vam najtoplije preporučujemo da probate pa da sami prosudite da li vam to prija i odgovara.

Nudizam je pre svega stvar izbora. Neki će ovaj izbor smatrati neobičnim, poneki čak i neshvatljivim, ali mi koji smo ga probali ćemo se nadam se složiti da je nudizam sasvim logičan i prirodan izbor.

One thought on “Prednosti i mane nudizma?

  1. Film je film, a stvarnost je realnost… filmska vizija da se izučava u Pragu, Montrealu i Karlovim Varima (uz dužno poštovanje prema genijalnosti Živka Nikolića), a nama nudistima ostaje borba za svoje parče neba i vode, uz sunce…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s